čtvrtek 2. října 2014

Raw mrkvovo-mandlové kuličky v hořké čokoládě






















A máme tu další dárečkový recept ;) Když už nevíte, co byste příbuznému/známému darovali, protože víte, že nic koupeného nechce, co je lepšího, než domácí zdravý výtvor s křupavou čokoládou na povrchu? :) Navíc jsou vegetariánské, veganské, bezlepkové a raw!  Dort je sice také fajn, ale hodí se spíš na nějakou hromadnou oslavu a po ní už zbyde jen prázdný talíř s pár drobky. Kdyžto takové kuličky, ty vydrží v lednici tak dlouho, dokovať se nesní! :D



Potřebujeme:
(talíř kuliček)

200 gramů loupaných/neloupaných mandlí
5 datlí
lžíce sirupu z agáve
hrst sušeného ovoce (hrušky, rozinky, fíky...)
1-2 mrkve
lžička mleté skořice
(lžička psylia)

60 gramů hořké čokolády (80%)
(nebo zde pro raw)

Ingredients:
(one plate of balls)

200g of almonds
5 dates
tablespoon of agave syrup
1/2 cup of dried fruit (such as pears, raisins, figs...)
1-2 carrots
tablespoon of ground cinnamon
(teaspoon of psyllium)

60g of dark chocolate
(use this recipe to make raw chocolate frosting)

Postup

Mandle si nahrubo rozmixujeme, přidáme sušené ovoce, datle a sirup. (pokud používáte sušené hručky, je lepší je zalít horkou vodou a scedit) Pokračujeme v mixování. Přidáme nastrouhanou mrkev a případně dosladíme. Nakonec přidáme psyllium a skořici. (psyllium není nutné) Mixujeme jen aby se vše promíchalo. (párkrát zmáčkneme knoflík) Směs přesypeme do mísy a čistýma rukama promícháme. Vytvarujeme kuličky (pořádně stlačíme aby byly pevné) a klademe je na talíř. Do každé zabodneme párátko a dáme odpočívat do mrazáku na dvě hodiny. (důležité!)
Čokoládu nalámeme do hrníčku a ten dáme do hrnce s horkou vodou.  Měla by se začít rozpouštět. Neděje-li se tak, trochu zahřejeme vodu. Můžeme dosladit stévií. Promícháme a máme připravenou polevu.
Vychlazené kuličky si vyndáme, připravíme lžíci a jdeme na obalování. Na lžíci nabereme trochu polevy, párátko s kuličkou uchopíme mezi palec a ukazováček, ponoříme kuličku do polevy na lžíci a krouživým pohybem ji obalíme. Chvilku držíme párátko v ruce a pak položíme zpět na studený talíř. Takto opakujeme se všemi kuličkami. Můžeme ještě dozdobit pár stroužky mrkve. Dáme ztuhnout do mrazáku a pak stačískladovat v lednici :)


Directions
Blend almonds roughly, add fruits, dates and sirup, blend for few seconds, add psyllium and cinnamon. (psyllium is not necessary) Mix once more. Put mix into bowl and make balls using your hands. Put them onto plate. Stick a toothpick into every ball and freeze them for 2 hours.
Put chocolate into mug and the mug put into warm water. When melted stevia if it is too bitter. Stir it together. Your chocolate topping is ready.
Put the plate out of freezer and prepare one tablespoon. Take the tablespoon into one hand and using a thumb and a forefinger of the other hand take toothpick with the ball. Take up full tablespoon of chocolate and dip the ball into topping. Hold for a second and then put back onto plate. Top every ball and store them in freezer and then inside fridge. You can also top with some carrot, as I did :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)