úterý 20. května 2014

Domácí celozrnný toustový chléb s mandlovým máslem























Jestli zbožňujete toustový chleba alespoň z poloviny jak já, tak vás tento recept nadchne... Toustový chléb se prodává jen balený a často je dost zapařený, či naplesnivělý, ikdyž je prošpikovaný konzervanty a všemi možnými svinstvy...
Takže jediná možnost, jak jíst toustový chleba 5x denně a nemít přitom špatný pocit, je, udělat si vlsatní. A proč ne, když to vůbec není pracné a výsledek je tak 100x lepší než z obchoďáku? :)

A ještě takový bonus - mandlové máslo. Je to taková méně výrazná alternativa k burákovému. Chutí je podobné marcipánu, akorát je méně sladké (a více zdravé), a tak se hodí i k sýru, nebo místo másla běžného.



Potřebujeme:

(1 klasický bochník, forma)

inspirace: http://whiteonricecouple.com/recipes/wheat-oatmeal-sandwich-bread/

240 mililitrů vody
240 mililitrů mléka
sáček instantního droždí
40 gramů sladěnky
12-15 gramů soli
350 gramů celozrnné jemně mleté mouky
300 gramů chlebové mouky
120 gramů ovesných vloček
40 gramů oleje

Mandlové máslo:
(malá sklenice)
200 gramů loupaných mandlí
lžíce oleje

Ingredients:
(1 toast bread loaf - one from)


240 mililitres of warm water
240 mililitres of milk
1 sack of instant yeast
40g of malt
12-15g of salt
350g wholewheat flour
300g of bread flour
120g of oats
40g of oil

Almond butter:
(small jar)
200g of peeled almonds
tablespoon of oil

Postup
Smícháme vlažnou vodu se zahřítým mlékem, přidáme sladěnku, droždí a olej. Nemusíme čekat na kvásek. Přidáme mouky prosáté se solí a ovesné vločky. Mícháme v robotu, ručním mixérem, nebo rukama. Opět je nejlepší stěrková metoda. Když je těsto relativně spojené, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu a půl. Pak si vymažeme a vysypeme toustovou formu.
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a zarolujem (postranní kraje k sobě podle délky formy a to celé zarolovat). přemístíme do formy, pořádně ho tam nacpeme a necháme kynout další hodinu na teplém místě, přikryté utěrkou. Po kynutí by mělo těsto skoro přesahovat formu. Troubu nahřejeme na 250°C, na dno dáme plech na vodu. Do vyhřáté trouby strčíme formu a na dolní plech nalijeme vařící vodu (nebo použijeme rozprašovač). Pečeme 10 minut, pak vypůstíme páru a pečeme dalších 40 minut na 180°C. (než bude povrch tmavě hnědý) Vyndáme z trouby a z formy a necháme pořádně vychladnout (jinak se nám při krájení bude drolit a z krásných topinek nebude nic). Vychlazené nakrájíme a pokud nestíháme do dvou dnů sníst, uložíme do mrazáku. Dobrou chuť! :)

Mandle oloupeme (pro raw verzi ne) a rozmixujeme silným mixérem se lžící oleje do hladka. Skladujeme v lednici. (jednoduchý, co)

















Directions
Mix warm milk with water, yeast, malt and oil. Add flours with salt and oats. Mix by hand, mixer or robot. (ca 5 minutes) Cover with clean cloth and let it rise for 1,5 hours. Then oil and flour your form. Put the dough on floured working surface and roll. Then wrap into form size and press it there. Let it rise again for about 1 hour. (at warm place)
Pre-heat your oven on 250°C and bake with steam for 10 minutes. Then let go out the steam and reduce the temperature on 180°C and bake for another 40 minutes, until dark brown.
Remove from form and let it cool down covered with cloth. When cold, cut in thin toast and enjoy your healthy toasts! :)

Almonds peel (for raw version do not peel) and mix until smooth with oil. Put into jar and keep refrigerated.








2 komentáře:

  1. Vypadá to úžasně.. chtěla bych ho upéct, ale nemám sladěnku! Šla by nahradit medem! Díky za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, sladěnka se do těsta přidává z důvodu, že obsahuje enzymy, které se podílejí na rozkladu polysacharidů v mouce na méně složité cukry. Medem ji nahrazovat nemusíš, ale myslím, že bez ní to také půjde ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář :)