Má velká chlebová éra ještě neskončila. To ani náhodou. Takže věřte, že se ještě dlouho můžete těšit, nebo otravovat z mých chlebů...
Tentokrát to byl "francouzský" chléb, ve kterém jsem jako vždy trochu proměnila ingredience... Narozdíl od celozrnného měl ještě trochu větší bubliny a měl krásně křupavou kůrku.
Bylo by hezké, mít robota, ale jde to i rukama. Ovšem jestli vás to otravuje, nebaví a nechce se vám do toho, tak radši nedělejte chleba a zkuste třeba samobagetky, které se dělají v lednici za vás. A ještě lépe - jste-li líní je odtamtud vyndat a pořád je tam necháváte, budou ještě více nadýchané! Takže lenochům zdar ;)
Potřebujeme:
(2 střední bochníky)
lžičku kvásku
140 gramů vody
170 gramů celozrrné mouky
Těsto:
kvásek
350 gramů celozrnné mouky
770 gramů chlebové mouky
670 gramů teplé vody
20 gramů soli
Ingredients:
(2 medium loaves)
Sourdough:
tablespoon old sourdough
140g of warm water
170g of whole grain flour
Dough:
sourdough
770g breadflour
350 whole grain flour
670g warm water
20g salt
Kvásek z lednice si rozmícháme v teplé vodě, přidáváme po trochách celozrnnou mouku až se vytvoří táhlé těsto. To necháme v míse a přikryjeme fólií. Necháme přes noc při pokojové teplotě kvasit.
Další den odebereme z kvásku lžičku na příště.
Smícháme mouky s vodou a pořádně prohněteme (ruka - silný mixér - robot). Necháme půl hodiny odpočívat na lince. Přidáme kvásek a opět pořádně prohněteme. Přidáme sůl a už naposledy prohněteme. Aby se nám těsto odlepilo od mísy, použijeme stěrku a mokré ruce, jako v celozrnném chlebu.
Těsto přemístíme do vyolejované velké uzavíratenlné nádoby a necháme kynout hodinu a půl s půlhodinovým překládáním. (30min-60min-90min) Pak necháme ještě hodinu a půl kynout v klidu.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, přikryjeme "celofánem" a necháme ještě čtvrthodiny odpočívat. Mezitím si připravíme košíky, jako v celozrnném chlebu. Celý postup je nyní stejný. Kynutí, rozpálení, pečení a podlévání. Vlastně péct jsem ho nechala déle - po 10ti minutách stlumíme teplotu na 210 a necháme tak dlouho, až bude kůrka tmavě hnědá. (cca 45 minut)
Po upečení počkáme do vychladnutí a pak krájíme :)
(výborný s rebarborových čatní)
Prepare fresh sourdough. (tablespoon of old one stir in warm water and add flour) Let it ferment overnight in room temperature covered with foil.
Second day take a tablespoon for the next time.
Mix flours and add water. Mix using hands, robot, or mixer and let it for 30 minutes autolyse.
Add sourdough and knead. Add salt and knead. Another directions are the same as here.
1)fermenation - 1,5 hours - folding every 30 minutes
2)fermentation - 1,5 hours - resting
3)fermentation - on floured surface, covered with foil, preparing baskets
4)fermentation - 4 hours at baskets
5)baking - 10 minutes at 250°C, with steam about 45 minutes without steam 210°C
6)before slicing let cool down
Have a great time with homemade bread!
(delicious with rhubarb chutney)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)