úterý 29. července 2014

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí. Potravina, na kterou narazíte téměř v každém mém receptu. Ovšem pravděpodobně není součástí vaší kuchyně. Ale je to škoda, protože lahůdkové droždí (dříve tebi) je velice zdravé dochucovadlo, s příjemnou pečivovou chutí. Cenné je zejména pro vysoký obsah minerálů, vlákniny a vitaminu B. (podobně jako čerstvé droždí)



Zásadním rozdílem mezi lahůdkovým a čerstvým, nebo sušeným droždím je, že lahůdkové vám nevykyne. Kvasný proces je zde ukončen. Proto si ho můžete dopřát bez pocitu nafouknutí. Také to znamená, že vám jen s ním žádné těsto nevykyne. (na obale je naúsáno nevhodné na pečení, to neznamená, že se nemá na pečení používat, ale že musíte použít i normální droždí)

Jak se vyrábí?
Lahůdkové droždí se skládá ze sušených vloček čerstvého droždí. Koupíte-li si lahůdkové drořdí se sladem, bude obsahovat ještě asi 5% sladového výtažku a díky němu bude droždí ještě méně hořké a lehce nasláslé. (já vždy používám to se sladem)

Kde ho koupit?
Nechci dělat nikomu reklamu, ale myslím, že na lahůdkové droždí narazíte jedině od firmy CountryLife. Můžete zajít přímo do jednoho z jejich kamenných obchodů, nebo například ho hypermarketu Tesco, kde droždí mívají v přihrádce s biopotravinami.

Kde použít?
Jak jsem již napsala, na mém blogu není o recepty s lahůdkovým droždím nouze. Ale mezi má nejoblíbenější jídla s lahůdkovýcm droždím stále patří ranní ovesná kaše. Jedna lžička lahůdkového droždí promění misku ovesné kaše v naprostou delikatesu. Tím nechci říct, že nemám ráda chuť ovesných vloček, ale občas to chce nějakou změnu ;)
A mým druhým oblíbeým receptem je Špenátový kiš, ve kterém droždí hraje také velice zásadní roli.

Takže vyražte do bioprodejny a pusťte se do práce! :)

Nutritional yeast is dried yeast, but cannot be used instead of classical yeast. (dough won't raise up)
It will give great taste to your meals. Great for baking or for morning oatmeals.
As the name "nutritional" can say, it is rich for vitamins of group B, fibre and minerals.

In Czech republic can be found in organic-food shops, or in Tesco.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)