pondělí 28. července 2014

Raw mandlové kuličky v domácí čokoládě





























Maminka měla nedávno svátek, a jak jsem již psala, vždy ráda vytvořím něco k něčemu. Totiž k nějaké příležitosti... Obyčejně zapojuji více fantazie, ale vzpomněla jsem si, že mamce hrozně chutnala krusta pro raw třešňový dort... A tak jsem se koukla na recept a pustila se do práce. Když jsem viděla, jak kuličky vypadají jednoduše, dostala jsem další nápad. V ledničce mám totiž kopu kakaového másla a kakaový prášek z nepraženého kakaa. Nejdřív jsem si dělala trochu obavy, jak se mi podaří rozpustit kakaové máslo, protože je opravdu hodně tvrdé. Ale obavy byly zbytečné a máslo se přetransformovalo na olej během deseti minut ;) Takže z uplácané směsi třešní a mandlí byly nakonec luxusní zdravé bonbóny v čokoládě :)

Co na nich je zdravého? 
Především a jako u většiny mých receptů - nic chemického. Všechny ingredience jsou naprosto přírodní a tělu přirozené.
Raw - vysoký obsah prospěšných látek a vitamínů.
Nízký glykemický index - výborně zasytí i jedna kulička.
Vysoký obsah vlákniny - díky psylliu.
Základní mastné kyseliny a aminokyseliny z mandlí.
Skořice napomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi a ulehčuje tím slinivce břišní.
A spousta dalšího :)

Potřebujeme:
(talíř velkých kuliček)

Směs na kuličky:
1 a půl hrnku mandlí
1/4 hrnku sušených třešní (nebo jiného ovoce)
1/4 hrnku datlí
2 lžíce psyllia
1 lžíce sirupu z agáve
špetka skořice

Čokoláda:
1/2 hrnku rozpuštěného kakového másla
2 polévkové lžíce raw kakaového prášku
stévie dle chuti (půl lžičky)

Indgedients:
(plate of large balls)

Basic mix:
1 1/2 cup of almonds
1/4 cup of dried cherries
1/4 cup of dried dates
2 tablespoons of psyllium
1 tablespoon of agave 
pinch of cinnamon 

Chocolate:
1/2 cup of melted cocoa butter
2 tablespoons of raw cocoa powder
stevia - according to your taste

Postup
Mandle si nahrubo rozmixujeme, přidáme sušené ovoce a sirup. Pokračujeme v mixování. Nakonec přidáme psyllium a skořici. Mixujeme jen aby se vše promíchalo. (párkrát zmáčkneme knoflík) Směs přesypeme do mísy a čistýma rukama promícháme. Vytvarujeme kuličky (pořádně stlačíme aby byly pevné) a klademe je na talíř. Do každé zabodneme párátko a dáme odpočívat do mrazáku na dvě hodiny. (důležité!)

Kakaové máslo si rozpustíme tak, že ho dáme dohrníčku a hrníček ponoříme do teplé vody tak, aby do něj nenatekla. Mělo by se okamžitě začít rozpouštět. Neděje-li se tak, trochu zahřejeme vodu. Když je máslo tekuté, přisypeme kakao a stévii. Promícháme a máme připravenou polevu. 

Vychlazené kuličky si vyndáme, připravíme lžíci a jdeme na obalování. Na lžíci nabereme trochu polevy, párátko s kuličkou uchopíme mezi palec a ukazováček, ponoříme kuličku do polevy na lžíci a krouživým pohybem ji obalíme. Chvilku držíme párátko v ruce a pak položíme zpět na studený talíř. Takto opakujeme se všemi kuličkami. Nakonec vyjmeme párátka a kuličky můžeme zabalit do staniolu. Skladujeme v lednici a spotřebujeme do týdne. 
Snad někomu udělají radost :)






Directions
Blend almonds roughly, add fruits and sirup, blend for few seconds, add psyllium and cinnamon. Mix once more. Put mix into bowl and make balls using your hands. Put them onto plate. Stick a toothpick into every ball and freeze them for 2 hours.

Put cocoa butter into mug and the mug put into warm water. When melted, add cocoa powder and stevia. Stir it together. Your chocolate topping is ready. 

Put the plate out of freezer and prepare one tablespoon. Take the tablespoon into one hand and using a thumb and a forefinger of the other hand take toothpick with the ball. Take up full tablespoon of chocolate and dip the ball into topping. Hold for a second and then put back onto plate. Top every ball and store them in fridge. Use within one week. I hope that they will make somebody happy :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)