Inspirace: http://www.rawmazing.com/chocolate-espresso-hazelnut-frozen-torte/
Vždycky jsem radši, když mám k tvoření koláčů nebo dortů nějakou příležitost, nebo záminku. Tentokrát to byly opět narozeniny... Jenomže se to trefilo zrovna do mého převážně raw období...
Takže pečení tentokrát nepřipadalo v úvahu. Minulý třešňový koláč byl také raw, ale tuhnul v lednici. Tentokrát je dort ztuhlý až na zmrzlinu v mrazáku. Trochu mi připomíná ruskou zmrzlinu - "oplatka" náplň "oplatka".
U oříškové zmrzliny jsem už mluvila o tom, že aby byly zmražené dobré, musí být z tuku. Proto se jich spousta dělá z kešu oříšků, kokosových mlék a rostlinných smetan. To je sice fajn, ale chtělo to něco, co by znělo ještě trochu zdravěji. Avokádo! Avokádo je na zmrzliny také úžasné. Určitě ještě s nějakou počítejte ;) ale tentokrát dort.
V názvu je kávový, což indikuje praženou kávu... Ano, použila jsem instantní kávový prášek bez kofeinu. Ten není raw, ale nějak jsem to oželila. Kdo by ho použít nechtěl, nahradí ho více nepraženým kakaem a budete mít čokoládový dort :)
Potřebujeme:
Krusta:
hrníček a půl lískových oříšků/mandlí
polévková lžíce kakaa
2 čtverečky raw čokolády
6 datlí
Náplň:
2 avokáda
2 lžíce oříškového másla
čtvrt až půl hrnku oříškového mléka
2-3 lžičky instantní kávy
lžíce kakaa
agáve sirup
(one little cake form)
Crust:
cup and half of hazelnuts or almonds
tablespoon of raw cocoa powder
2 cubes of raw chocolate
6 dates
Filling:
1/4 to 1/2 cup of nut milk
2 tablespoons of nut butter
2-3 teaspoons of instant coffee
tablespoon of raw cocoa powder
agave syrup
2 soft avocados
Postup:
Nejdříve si nahrubo posekáme všechny ingerdience na krustu. Přendáme je do větší mísy a promícháme s jedou lžící vody, čí oříškového mléka. Připravíme si dortovou formu a dno pokryjeme polovinou směsi. (jen tak, aby bylo celé pokryto)
Na náplň si rozmixujeme oloupaná zralá avokáda s ostatními ingrediencemi. Mělo by se nám to i trochu ušlehat. Ochutnáme, jestli je vše, jak má být. (podle vašeho vkusu)
Opatrně pokryjeme krustu a druhou polovinu krusty rovnoměrně nasypeme na náplň. Dáme zamrazit na 5-8 hodin. Po vyndání lze okamžitě konzumovat. (a výborně se krájí! :)
Directions:
Chop all ingredients for the crust. Put them into big bowl and add 1-2 tablespoons of water or nut milk. Cover the bottom of the cake form with half of this mix.
For the filling blendnall ingredients until smooth and thick, taste (and add anything according to what you like) and pour onto the crust. Cover with the second half and put into freezer for about 5-8 hours. When frozen, can be eaten immediately. (and it is easy tu cut it! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)