úterý 10. června 2014

Raw třešňový dort

inspirace: http://www.rawmazing.com/cherry-tarts-with-hazelnut-crust/





















Hurá! Je období třešní. To znamená, nacpat se třešněma k prasknutí, dokovať jsou. Třešně totiž patří k tomu méně dostupnému ovoci. Květen-červen-červenec jsou docela běžné, ale od podzimu téměř vůbec. Sice se mi stalo, že jsem na ně o Vánocích někde narazila, ale měli usmolenou krabičku a stály asi 350 Kč/kg... A domácí jsou stejně lepší, tak si je jdem užít!

Je mi hrozně líto je vařit, nebo péct. Taková bublanina je sice dobrá, ale třešně tím nepřicházejí jenom o vitamíny, ale také o svou čerstvou chuť, která je nahrazena pečenou, která je u všeho stejná.





Nabízí se tedy zmrzlina, nebo něco raw. Samozřejmě nejlepší je si je dát jen tak samotné, ale to by se nám hodně rychle přejedly. Takže jsem zvolila ten dort.

Pouštět se do dortů s náplní, která je tekutá je vždycky risk. Ale tentokrát mi to opravdu vyšlo. Ne, že by to byl nějaký beton, ale pěkně vydrží po nakrájení a v tomhle vedru, 35°C, mi vydržel celý den v krabičce a ani se nerozpatlal, takže jsem s ním byla velice spokojená :) Komu se nechce dělat dort, může použít nějaké menší formičky a udělat malinké koláčky. Zkrátka volte podle účelu... Chuťově je také výborný. Krusta je cítit mandlemi a skořice podtrhává onu marcipánovou chuť. Třešňová náplň zase odlehčuje a je krásně šťavnatá. Prostě osvěžující akorát do tohoto strašného počasí! :)

Potřebujeme:
(1 střední forma)

Krusta:
1,5 hrnku mandlí
5 datlí
1 lžíce raw sirupu (agáve)
1 mini lžička skořice
sušené třešně (nebo rozinky)
(lžíce vody)

Náplň:
2,5 hrnku vypeckovaných třešní
50 gramů mletých chia semínek

Ingredients:
(1 medium tart/cake form)

Crust:
1,5 cup of almonds
5 pitted dates
1 tablespoon of raw syrup (agave...)
1 little teaspoon of ground cinnamon
dried cherries or raisins
(tablespoon of water)

Filling:
2,5 cups of cherries
50g of milled chia seeds



Postup
Všechny ingredience na krustu, kromě vody, si rozmixujeme na jemnou drť. Vodu přidáme, jen jestli se nám zdá drť moc suchá. Měla by lepit. Ne k rukám, ale dohromady. Myslím, že kdo by chtěl, může přidat raw kakaový prášek a bude to také dobré. Jiné (čokoládové) ale dobré :) Naplníme s ní formu vyloženou fólií. Pořádně umačkáme a necháme v lednici. Já ještě pizza kolečkem zarovnala kraje, ale není to nutné.

Třešně vypeckujeme a 2/3 rozmixujeme. Zbylou třetinu nakrájíme a smícháme s mixem. Namlejeme si semínka a smícháme. Vyndáme si formu s krustou a naplníme ji třešňovým pyré. Necháme v lednici stuhnout nejlépe přes noc. Co se nesní můžeme uskladnit v mrazáku. Dobrou chuť! :)


Directions
All ingredients for the crust, except water mix together until smooth mix. Add water only if needed, it should be slightly sticky (but not to your hands). Put plastic foil into your tart form and put there the crust and press it there.

Stone the cherries, squeeze to let the juice go out and one half blend. Add not not blended cherries and mix with milled chia. (you can use coffee grinder) Pur cherry mix onto crust and let it refrigerate overnight. Voila, bon appetite! :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)