pondělí 8. prosince 2014

Vánoční hvězda s Nutellou



Přiznávám, že když tu publikuji zdravé recepty z českých blogů, tak to nemá moc význam, ale u takových, jako je právě Vánoční hvězda z GoodMoodSpoon nejde odolat... Efektní, jednoduché a dobré...

Koláč je bohatý na vlákninnu, komplexní sacharidy a minerály. Díky kakau je tu slušný obsah železa a skořice zase prospívá slinivce :) Rostlinný olej a lískové oříšky zase dodají zdravé oleje, stejně jako rozpustí potřebně vitamíny.

Byl tu i další pokus o nutellu a tentokrát o poznání úspěšnější ;)



Potřebujeme:
(1 koláč)

Těsto:
240 gramů celozrnné hladké mouky
200 gramů hladké mouky
2 lžičky mletých lněných semínek
1 lžička skořice
40 gramů palmového cukru
sáček instantního droždí (7g)
300 gramů teplého (sojového) mléka
20 gramů oleje
lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Nutella:
200 gramů lískových oříšků
30 gramů hořké čokolády
lžíce neslazeného kakaa
lžíce agáve sirupu
lžíce oleje

40 gramů čokolády
2/3 hrnku (sojového) mléka

Christmas starcake with Nutella


Ingredients
(1 cake)

Dough:
240g of wholegrain fine milled flour
200g of all purpose flour
2 teaspoons of ground flax seeds
1 teaspoon of cinnamon
40g of palm sugar
1 sack of instant yeast (7g)
300g of warm (soy) milk
20g of oil
teaspoon of vanilla extract
pinch of salt

Nutella:
200g of hazelnuts
30g of dark chocolate
tablespoon of agave nectar
tablespoon of unsweetened cocoa powder
tablespoon of oil

40g of chocolate
2/3 cup of (soy) milk

Postup
Postup na nutellu najdete zde a volte prosím verzi z pražených oříšků ;)
Všechny tekuté ingredience na těsto (mléko, olej, extrakt) smícháme dohromady, přidáme palmový cukr, droždí a rozmícháme. Přisypeme mouky a špetku soli, skořici a lžící smísíme. Když se bude zdát všechno propojené na hrudky, zapojíme ruce a hněteme. Těsto by mělo ideálně trochu lepit, ale ne k rukám a k podložce. Jestli opravdu kousky zůstávají přichycené k podložce, trochu pomoučníme celozrnnou moukou. Hněteme důkladně asi 10 minut. Když je těsto řádně propracované, je to poznat. Je měkké a přitom pevné. Vytvarujeme hladkou kouli a ve vyolejované míse necháme přikryté kynout na teplém místě asi hodinu a půl.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a znovu propracujeme. Rozdělíme na 8 kousků, ze kterých vytvarujeme koule a přikryjeme.
40 gramů čokolády nalámeme do hrníčku a ten vložíme do hrnce s ohřátou vodou. Necháme ji rozpustit.

Připravíme si koláčovou formu a do ní kulatě vystřižený pečicí papír s okrajem nastříhaným do paprsků.

Nutellu smícháme s rozehřátou čokoládou a 2/3 hrnku mléka. Rozšleháme a voilà, tekutá Nutella akorát na promazání vrstev koláče.

Zapneme troubu na 200°C.

Koule rozválíme na velikost formy, první namažeme nutellou, přikryjeme, promažeme... A poslední zůstává nepromazaná. Ve středu koláče si lehounce obtiskneme hrníček. Ostrým nožem rozkrájíme na šestnáctiny, vždy od vnější hranice hrníčkového obtisku. Trojúhelníčky vždy dva k sobě/od sebe dvakrát protočíme, potřeme rozmíchaným cukrem, olejem a skořicí a pečeme 30 minut. Výborný teplý, politý sirupem z agáve a posypaný skořicí! :)

Directions
Directions for Nutella are here.
All the wet ingredients for the dough (milk, oil, extract)  mix together, add palm sugar and yeast. Whisk properly. Add both flours, salt, cinnamon and stir it up. When well combined, use your hands and knead for about 15 minutes, until nice, firm and smooth dough. Put it into oiled bowl, cover with plastic foil and let it rise on a warm place for one and half hour.

When doubled in volume, fork it out onto a floured working surface. Knead it a bit and then divide to 8 pieces. Form a ball from each and cover them.
Those 40 grams of chocolate melt in a cup, which is placed in a pot with hot water.

Prepare a pie form with round piece of parchment paper.

Your homemade nutella whisk with milk.

Each ball roll to the size of your form. The first put onto the prepared paper, spread with nutella, cover with another rolled piece of dough, spread... The last one stays clear. Now, take a mug and mark a circle in the middle. From the regions of this circle cut on sixteenths. Take two and fold them two times the opposite direction. When done, spread with a mix of cinnamon, sugar, milk and oil. Bake for 30 minutes. Great warm, with syrup and cinnamon on top! :)












2 komentáře:

  1. Zkoušela jsem péct nedávno doma u našich, přesně jsem si říkala, jestli budu dělat znovu, tak nutellu rozehřeju :) No a celozrnná mouka- skvělý. Díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)