Další nepřítel zdravého jídla. Majonéza. Její největší problém je ten, že jí lidé snědí hodně. V běžně prodávané majonéze tolik cholesterolu není, ale musí se jí jíst opravdu z mírou, protože je to v zásadě čistý tuk, a proto vydá hodně energie. V kombinaci s dalším tučným jídlem, třeba s mletým masem, to je opravdová zátěž pro trávení a spousta přebytečné energie.
Dalším z nevýhod majonézy jsou emulgátory, neboli éčka, která zajišťují, že se majonéza nepromění na dvě oddělené kapaliny.
V obchodem se zdravou výživou se dá sehnat "sojanéza" a "tofunéza", které energie obsahují dvakrát méně, jsou bez cholesterolu, pro vegany a také jsou moc dobré.
A teď bomba! Výborná tofunéza se dá lehce vyrobit i doma!

(menší nádobka)
200 gramů tofu natural (běžně v obchodech)
100 gramů sojového mléka
50 gramů rostliného oleje (ne olivového)
1/2 čajové lžičky hořčice
špetka soli
špetka pepře
dvě lžičky octa
3 kyselé okurky
1/2 malé cibule
Homemade vegan mayonnaise with tofu

(small jar)
200g of tofu natural
100g of soy milk
50g of plant oil (not olive)
1/2 teaspoon of mustard
pinch of salt
pinch of pepper
two teaspoons of vinegar
3 pickled cucumbers
1/2 of small onion
Postup
V nádobě pro tyčový mixér rozmixujeme sojové mléko a tofu na hladký krém. Odebereme pár lžiček do hrnečku a v něm rozmícháme ocet. Po lžičkách vmícháváme ke krémové směsi a průběžně ochutnáváme. Přidáme trošku hořčice, soli, pepře, promícháme a zas ochutnáme. Je-li chuť jen o trochu silnější, než u normální majonézy, je vše v pořádku, protože nyní všleháme olej. Ideálně šlehacím nástavcem pro tyčový mixér. A voilà, domácí tofunéza :)
Na tatarskou verzi si pokrájíme okurky a cibuli na co nejjemnější kousky. Vmícháme do majonézy a přidáme ještě trochu pepře. Nejlepší je alespoň den v lednici odleželá. Dobrou chuť! :)
Directions
Blend tofu and soy milk until smooth and creamy. Take about 2 tablespoons into a mug and add vinegar. Stir it back, little by little and taste. Add salt, pepper, mustard and taste again. If it is only a bit stronger than normal mayonnaise, it is OK, because you are going to add oil, which will make it mild. So use a whisk attachment. And here you go, homemade tofunnaise :)
There is a special modification of mayonnaise with pickles and onion. So chop it very very finely and stir it in, if you want. Add also another pinch of pepper. It tastes better the next day. Store in fridge and enjoy! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)