K těmto bagetám by se ještě hodil přívlastek páteční. Protože pro lidi, kteří mají naplněný týden, je nejlepší je začít právě v pátek.
V názvu vám může ještě vrtat hlavou jedno slovo... Proč samobagety?
A na to je moc příjemná odpověď. Protože se dělají samy!
Opravdu je to tak. Těsto na tyto bagety nedá vůbec žádnou práci. Na čas jsou už poněkud náročnější, ale alespoň se na ně můžete déle těšit ;)
Díky dlouhému odpočívání v lednici, které musíme těstu dopřát, mají pak bagety obrovské bubliny a krátké rychlé pečení pak zaručuje křupavost. Řekla bych, že jsou k nerozeznání od kupovaných, ale to není pravda. Kupované v sobě mají takovou bagetovou pachuť a jsou narvané samými kypřidly. Takže jsou k rozeznání, ale lepší :)
Potřebujeme:
(4 dlouhé bagety)
250 gramů hladké pšeničné mouky
200 gramů celozrnné pšeničné mouky
30 gramů žitné chlebové mouky
20 gramů pšeničných otrub (možno nahradit moukou)
300 gramů studené vody
20 gramů vody
4 gramy čerstvého droždí
10-12 gramů soli
Ingredients:
(4 long baguettes)
250g of fine milled wheat flour
200g of wholegrain wheat flour
30g of rye bread flour
20g of wheat bran
300g of cold water
20g of water
4g of fresh yeast
10-12g of salt
Postup
V sobotu ráno těsto vyndáme, krátce prohnětem a přidáme droždí rozmíchané ve vodě (těsto je nasáklé a voda do něj moc nechce, ale nějak ji tam prostě nacpeme ;) ), chvilku hněteme a pak přidáme sůl. Nyní bude těsto 90 minut kynout. Jelikož je ještě studené z ledničky, moc by nekynulo, a tak ho dáme přikryté do trouby vyhřáté na 40-45°C, alespoň nachvilku, aby se ohřálo. Několikrát v průběhu překládáme. (natáhnout, přeložit...)
V neděli už se blížíme finální fázi. Těsto vyndáme, na pomoučněném vále trochu prohnětem a rozdělíme na čtyři části. Z každé "vytáhneme" jednu bagetu. Měly by být dlouhé akorát na plech a tenké. (ještě nakynou) Nejlepší způson je vzít je do ruky, pustit dolů a po celé délce ještě promačkat.
Připravíme si pečicí papír na plech, na kterém nebudem péct. (jako na obrázku, ale na tři části, bude pak méně kůrky a více střídky) Bagety na něj položíme. Necháme je kynout hodinu. A zase, protože jsou studené, je lepší je nechat alespoň oůl hodiny v troubě na málo stupňů.
Ke konci kynutí je vyndáme z trouby (pokud jste to ještě neudělali) a do trouby dáme plech, na kterém budeme péct. Podněj dáme jako u chleba jiný na vodu. Zapneme na 250°C.
Bagety nařízneme ostrým nožem docela do hloubky. (cca 5 na každou) Když je trouba rozpálená, rychle je tam necháme sjet s papírem z plechu, na kterém kynuly a zavřeme dvířka. Připravíme si horkou vodu (půl hrnku) a rychle ji vlijeme na spodní plech. 10 minut necháme péct a pak vodu vyvětráme. Můžeme teplotu strlumit na 210°C a péct dalších 20 minut, nebo ji můžeme nechat a péct nanejvýš 15 minut. Já nechala a celkem jsem pekla 20 minut a bagety byly krásně křupavé. Kdo má rád světlejší, stlumí a nechá déle. Můžeme okamžitě rozkrojit a užít si čerstvé domácí bagety. (ale s horkým pečivem pozor, není to příjemné žaludku...)
Teď už si jen užívejte domácí bagety! :) (kdyby byl jakýkoliv problém, nebo byste nevěděli, napište a já se pokusím pomoct ;) )
Directions:
Start (Friday) evening. Mix all flours and 300g of water. Make firm dough and put it into fridge in foil or sack overnight.
Then slightly knead on floured table and put it into foil and let it in fridge raise for 24 hours.
Next day put out of fridge (the volume should increase), slightly knead on floured table and separate on 3 pieces. From each make one baguette. (best hold it in hand, and the second hand use to squeeze it until it is long and thin)
Put it into oven for 40 minutes on 40°C to raise. After that put out and into oven put another baking sheet and to the bottom one more for water. Turn it on 250°C.
When it is pre-heated, make 5 grooves using sharp knife to each baguette. Put them (let them on paper) on the sheet, which is in oven. Close the oven and prepare hot water. (1/2 cup) Throw the water on the baking sheet, which is under baguettes.
After 10 minutes open the oven and let the stew go out. Bake another 10-15 minutes like this (this way the will be crispier), or reduce the temperature on 210°C and bake another 20 minutes. You can eat immediately, but be careful, hot pastry is not good for your stomach. Enjoy your homemade baguettes! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)