středa 28. května 2014

Domácí žitnopšeničné tortily























Musím se přiznat, že patřím k těm lidem, kteří mají na tortilách a burritech raději tu tortilu, než celou náplň. Proto se vždy těším až dojím a zůstane mi jen takový ten zarolovaný zbyteček ze spoda...
S výběrem kupovaných tortil nemám problém, běžně se prodávají i celozrnné. Ale s čím mám problém, jsou konzervanty v nich. A také nejsou zrovna nejlevnější. Proto jsem se rozhodla zapátrat po receptu a případně vyzkoušet vlastní. Šíleně mě překvapilo, jak jsou rychlé a jednoduché. A ještě šílenějc mě překvapilo, jak jsou úžasné. Měly takovou tu klasickou tortilovou chuť, která byla ještě trochu lepší a navíc jsem přesně věděla, co v nich je...




Potřebujeme:
(5-6 tortil)

150 gramů pšeničné hladké/chlebové mouky
150 gramů hladké celozrnné žitné mouky
1 lžička kypřícího prášku
trocha soli
180 gramů vody
20 gramů oleje

Ingredients:
(5-6 tortilas)

150g wheat fine milled flour
150g whole grain rye fine milled flour
1 teaspoon of baking powder
a few of salt
200g of water
20g of oil

Postup
Smísíme sypké suroviny (nezapomeneme na prášek) a přidáme vodu s olejem. Nejdřív zamícháme vidličkou, pak zasáhneme rukama. Postupných rozmačkáváním by mělo vzniknout hladké skoro pevné těsto (případně přidejte vodu/mouku). Ještě ho vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme celou vahou. Uděláme větší placku a rozdělíme ji na několik dílů. Chcete-li tortili jen k jídlu, nebo k omáčce, udělejte klidně 12 malých. Chcete-li do nich něco zabalit, udělejte 5 nebo 6. (také záleží na tom, jak máte velikou pánev)
Z dílků vytvarujeme kuličky a přikryjeme je utěrkou, aby nevysychaly. Předehřejeme si pánev. Každou kuličku rozválíme na troše mouky do tenka. Nemělo by to být úplně na papír, protože jinak by to byl obří chips ;) řekněme tak půl centimetru. Položíme na pánev a prudce opečeme 1 minutu z jedné strany a 30s z druhé strany. Je dobré při opékání postříkat rozprašovačem, aby byly vláčné. Pokud už nebudete do tortily nic balit, klidně propečte víc.
Toto uděláme se všemi kuličkami. (hotové tortily přikrýváme...)
Pak už jen vymyslíme náplň a zabalíme :)
(vydrží až přes dvě noci v pytlíku, nebo můžeme skladovat v mrazáku)

Directions
put together all dry ingredients. Add water and oil. Mix by spoon and than use hands. After few minutes it should be a firm dough. (if not, add water/flour) Put it on floured working surface and knead about two minutes. Then make a "cake" and shape it into 5-6 pieces. From each make small ball and cover them with cloth. (if you like small tortillas, make up to 12 pieces) Pre-heat your pan. Each piece roll on flour until it is thin enough and put it on pan. Let it roast quickly (minute) and then turn it on the other side for 30 seconds. (if you have sprayer, spray it during roasting few times) If you like tortillas crispy, let them there a little longer. Each done one cover with something, to do not let them dry out.
This do with all balls. Store no longer than over night in sack, or store in freezer how long do you want. Enjoy your homemade half rye tortillas! :)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)