úterý 19. srpna 2014

Semínkový toastový chléb






















Spousta lidí se ptá, co je typické britské jídlo... Je toho překvapivě hodně, například čatní (dovezeno z Indie, ale přece), "Shepherd's pie" (pastevcův koláč), "Apple pie", cokoliv pixlovaného či zavařeného, masové pudingy a kaše, párky, slanina... Když se na to podíváte, asi vás hned napadne, že nic zdravého. Spíš to je všechno mastné a těžké... Taková jedna fajn věc na britské stravě jsou toasty, nebo sandwiche. Je to rychlé, praktické a může to být i zdravé. Jeden toast už na blogu je, ale je to ta nejobyčejnější verze. Tato je o něco obohacená a řekla bych, že i vylepšená :)




Potřebujeme:
(jeden toastový bochník)

480 mililitrů teplé vody
sáček instantního droždí
35 gramů sladěnky
12-15 gramů soli
350 gramů celozrnné jemně mleté mouky
300 gramů chlebové mouky
50 gramů ovesných vloček
30 gramů máku
30 gramů slunečnicových semínek
20 gramů psyllia
40 gramů olivového oleje

Ingredients:
(one toast loaf)

480 mililitres of warm water
1 sack of instant yeast
35g of malt
12-15g of salt
350g wholewheat flour
300g of bread flour
50g of oats
30g of poppy seeds
30g of sunflower seeds
20g of psyllium
40g of olive oil

Postup
Rozmícháme sladěnku s vodou a droždím. V druhé míse smísíme všechny suché ingredience a důkladně promícháme.

K tekuté směsi přilijeme olej a pomalu přisypáváme mouku. Lžící opatrně spojíme, až nám vyleze lehce lepivé těsto. Tentokrát se mi vůbec nelepilo ke stěnám... Když v těstě nejsou stopy po suché mouce, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1,5 hodiny na teplém místě.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu, rozmačkáme na tlustou placku a zarolujeme rohlík a velikosti naší formy. Tu si vymažeme a těsto tam přemístíme. Opět přikryjeme a necháme kynout asi hodinu a půl.

Po hodině si rozpálíme troubu na maximum. Když je nahřátá, vršek chlebu opatrně potřeme olejem a dáme péct na 15 minut, poté na 30 minut 200°C.

Hotový chléb zabalíme do utěrky a nešaháme na něj, dokovať úplně nevychladne.

Možná si říkáte, proč jsou moje plátky tak rovné... Radši přiznám barvu, toastový chleba se mi nikdy nepovedlo hezky nakrájet, tak jsem tentokrát neriskovala a propašovala jsem ho do Lidlu, do kráječe chleba. Nikoho tu nenavádím, ale je to opravdu lepší :D (pak jsem ho zabalila do jejich sáčku a strčila do tašky...) V lidlu jsem samozřejmě udělala velký nákup, a tak jsem se ani necítila provinile ;)

Directions
Mix warm water, yeast, malt and oil. Add flours with salt, seeds, psyllium and oats. Slowly add dry ingredients into wet mix. Mix using spoon, until a bit sticky dough.  Cover with clean cloth and let it rise for 1,5 hour. Then oil and  your form. Put the dough on floured working surface and roll. Then wrap into form size and press it there. Let it rise again for about 1,5 hour. (at warm place) Pre-heat your oven on 250°C 30 minutes before baking.

Top the loaf with a small amount of oil. Bake for 15 minutes. Then  reduce the temperature on 200°C and bake for another 30 minutes, until dark brown.
Remove from form and let it cool down covered with cloth. When cold, cut in thin toast and enjoy your healthy toasts! :) (I went to supermarket and used their bread slicer...)








Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)