pátek 11. dubna 2014

Lískooříškové mléko























Mléko lze vyrobit téměř ze všech oříšků a semínek. Věechny chutnají výborně. Oslazené, nebo jen tak. Navíc vám pokaždé zbyde (nebo nezbyde ;) ) oříšková drť, výborná do sušenek, koláčků, müsli tyčinek, granol a tak dále. Mezi ty jednodušší na výrobu patří právě mléko z lískových oříšků.





Potřebujeme:
(500-600ml)

3/4 skleničky suchých lískových oříšků
voda na zalití
500-600 mililitrů giltrované vody
mixér


Ingredients:
(500-600ml)

3/4 glass of hazelnuts
water
500-600ml of filtered water
mixer

Postup
Oříšky zalijeme na přesnoc vodou a necháme je nabobtnat. Ráno, nebo druhý den je slijeme a propláchneme. Přesypeme do mixéru, zalijeme nejdříve menším množstvím filtrované vody, chvilku mixujeme a pak dolijeme zbytek. Přes čisté plátýnko a trychtýř slijeme do nádoby, ve které budeme mléko chtít uchovávat. Nebo rovnou do dkleniček. Drť, která nám zbyla v plátýnku ještě pečlivě vymačkáme a nejlépe hned dál použijeme. (i v lednici se snadno kazí) Mléko uchováváme nejdéle dva dny v lednici. (ale lepší hned spotřebovat)

Directions
Put hazelnuts into (normal) water and let them swell over night. Next day drain them and mix with filtered water until they are smooth. Then filter through clean cloth and press out all milk. Use within two days. And the hazelnut mass, which left use to make cakes, or granola...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)