
Pampelišky sice ještě budou, ale tyto dny odkvétají poslední žluté koberce, které září vedle řepky olejky na venkovských loukách. A nechtěli byste přeci čekat až na příští rok ;)
Potřebujeme:
(3,5 litru medu)
400 hlaviček pampelišek
2 kila cukru (třtinový je lepší, ale lze i krystal)
2 litry vody
1/2 citronu (šťáva)

(3,5 liters of honey/sirup)
400 of dandelion flowers (blossoms)
2kg of sugar
2 liters of water
1/2 of lemon (juice)
Postup
Pampelišky lehounce opereme a vyklopíme do velkého hrnce. Zalijeme dvěma litry vody a přivedeme k varu. Vaříme nanejvýš 20 minut a po té vypneme sporák a necháme pampelišky přes noc vylouhovat.
Další den scedíme (pampelišky můžeme vyhodit) a výluh samotnýpřivedeme znovu k varu. Přidáme šťávuz citronu a cukr. Nyní ppřichází nejotravnější část a to míchání. (je na místě přinéstsi židli) Mícháme dokovať se cukr úplně nerozpustí a dokovať nebude mít tekutina alespoň trochumedovou konzistenci. To se ověříme nakapáním na talířek. (horká nebude nikdy tolik hustá) Když se nám zdá akorát, nalijeme do zavařovacích sklenic a necháme zatáhnout. Zatáhnuté by na tmavém místě měly vydržet hodně dlouho. Užívejte ve zdravý a proti nemoci! :)
Directions
Slightly rinse the flowers and put it into bigger pot. Then put there water and bring to a boil. Boil 20 minutes, then turn off your cooker and let it there over night. Next day Bring to a boil again and add lemon juice and sugar. Stir until the sugar dissolved and then stir until it has honey consistency. (try by putting on cold plate) When it is done, put it into jars and cover it with wax and seal. Enjoy healthy or against illness! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)