Když jsem zahlédla slovo "kvásek" v kombinaci s "koláč", bylo jasné, že je rozhodnuto o příštím pečení. Původně jsem viděla recept ze špaldové mouky, ale tu zrovna v obchodě neměli a tak jsem sáhla po ječné (zde). (navíc z ječné jsem ještě nikdy nic nedělala a ráda zkouším nové věci, tak proč ne) Následně jsem navíc našla recept na velmi podobný koláč i z ječné mouky, tak jsem se i přestala bát, aby se to povedlo. A povedlo. Koláč je nadýchaný, ale zároveň trochu křupavý zespod. Má jemně chlebovou chuť. Výborný byl s červenými blumami. Samy o sobě sice byly nic moc výrazné a celkem tvrdé, ale po upečení získaly takovou tu klasickou švestkovou kyselou chuť. Při pečení jsem trochu pocákala mlékem, aby mi nasákla drobenka (protože čerstvé ovoce nepustí tolik vody) a díky tomu byl koláč krásně nadýchaný.
Potřebujeme:
Kvásek:
trocha kvásku z lednice
100 gramů žitné mouky
120 gramů vody
Těsto:
200 gramů kvásku
250 gramů ječné mouky
40 gramů švestkového sirupu (nebo méně jiného, více sladkého)
200 gramů rostlinného (sojového) mléka
15 gramů kokosového oleje
Drobenka:
90 gramů ječné mouky
35 gramů sirupu
10 gramů kokosového oleje
půl hrnku rostlinného mléka
asi 400 gramů čerstvého, nebo mraženého ovoce
olej a mouka na vymazání a vysypání
Ingredients:
(1 small sheet)
Leaven:
1 tablespoon of leaven (from fridge)
100g rye flour
120g water
Dough:
200g active leaven
250g barley flour
40g plum sirup (or less of more sweet sirup)
15g of coconut oil
200g of plant milk (soy, rice...)
Crumb:
90g barley flour
10g coconut oil
35g sirup
1/2 cup of plant milk
ca 400g of fresh/frozen fruit
oil and flour to grease the sheet
Postup:
Probudíme si kvásek - zbytek z lednice rozmícháme s vodou a moukou a necháme přes noc venku. (já dávám k trubkám s teplou vodou, ale není nutné, pokojová teplota stačí) Ráno odebereme 200 gramů a zbtek zas uložíme do lednice. Odebraný kvásek rozmícháme s mlékem, sirupem, rozpuštěným olejem. Přidáme větší část mouky (třeba 180 gramů). Prohněteme a necháme přikryté kynout asi pět hodin.
Po vykynutí přidáme zbytek mouky, prohněteme a přemístíme na vymazaný, vysypaný plech. Na rovinu říkám, není to praktické těsto. Není pevné na válení, ale nalít také nejde. Takže ho vykydneme doprostřed plechu a mokrýma rukama opatrně roztahujeme ke krajům plechu. Přikryjeme a necháme ještě aspoň hodinu kynout.
Mezitím si ale nakrájíme ovoce a připravíme drobenku. (všechno kromě mléka smícháme a promačkáme rukama) Máme-li mražené ovoce, můžeme dát více drobenky.
Na vykynuté těsto na plechu poklademe ovoce a posypeme drobekou. Dáma péct do vyhřáté trouby na 200°C na 10 minut a poté stáhneme na 150 a necháme péct, dokovať nezačnou okraje zlátnout. Během pečení občas pocákáme mlékem. Hotové ještě necháme trochu vychladnout a pak krájíme a snažíme se nesníst hned při krájení ;)
Directions:
Liven up your leaven - 1 tablespoon of old leaven stir together with water and rye flour. That do in the evening. Leave it on warm place overnight.
In the morning mix 200g of leaven with milk, sirup, fluid warm oil and 180g of flour. Make soft dough and let it rise about 5 hours. Then add rest of flour and make firmer dough. Put it on floured greased baking sheet. Let it rise for one more hour.
In the meantime slice fruit and make the crumb. (just mix all ingredients except milk and use your fingers to make the crumbs) Put fruit on rises dough and top with crumbs. Put it into pre-heated oven (on 200°C) for ten minutes. Then reduce the temperature on 150°C and let it bake until the edges are golden. Sometimes splash with milk. Cut up when it is cold. Then just try to do not eat it during cutting! :))
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář :)