sobota 19. dubna 2014

Falafel!

























Jste-li příznivci falafelu a zdravého jídla zároveň, dnes máte šťastný den! Protože falafel prodávaný v rychlých občerstveních je od hlavy až k patě nasáklý olejem, ale to rozhodně není nutné. Lze ho péct i v troubě, bez tuku a navíc pak mají kuličky krásnou zlatavou barvu. Jen je naskládáte na plech, upečete a jíte. Žádné převracení, žádné lovení z prskajcího oleje.
Ikdyž se to nezdá, falafel je regulérní luštěninové jídlo. Proto by měl mít právo na zdravou přípravu a na zařazení do našeho jídelníčku i mimo fastfoody :)



Potřebujeme:
(1 plech kuliček)


300g suché cizrny
2 střední cibule
5 stroužků česneku
2/3 lžičky soli
1/2  lžičky římského kmínu (důležitý!)

Ingredients:
(1 baking sheet of balls)

300g of dry chickpeas
2 medium onions
5 cloves of garlic
2/3 teaspoon of salt
1/2 teaspoon of cumin

Postup
Cizrnu si namočíme přes noc do vody. Ještě lepší je ji nechat naklíčit. Ale to chce vzpomenout si alespoň tři dny předem. Druhý den ji slijeme, propláchneme a nahrubo rozmixujeme s oloupanou cibulí, solí a česnekem. (tak nahrubo, aby držela při sobě) Přidáme lehce pokrájený římský kmín a zamícháme. Vytvoříme kuličky, které rozmístíme na plech s pečicím papírem a pečeme na 200°C 20 minut. (každá trouba je jiná, neručím za to, že se dopečou, ani že se nepřipálí, prostě to chce kontrolovat) Hotové jsou, když jsou zvednout z plechu a zespodui zvrchu jsou zlatohnědé. Podáváme se salátem tabouleh, nebo jen tak s jogurtovým dipem.

Directions
Let the chickpeas swell overnight in water. (better let it sprout) Next day fuse and rinse. Put into mixer with salt, peeled onion and garlic. Mix until crude mass. Then add cumin (slightly chopped) and stir. Make balls and put them on baking sheet with baking paper. Bake in pre-heated oven (200°C) for 20 minutes. (control regular) They are ready when you can hold them and they are golden-brown from both sides. Serve with tabouleh, or with yoghurt.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář :)